Erdőtelki Kolostor és Elvonulóközpont logó fehér

Erdőtelki Kolostor és Elvonulóközpont

Vipassanā és mettā meditációs elvonulás

Vipassanā és mettā meditációs elvonulás

Elvonulás

Dátum

2022.03.25.

Időpont

10:00

Helyszín

Erdőtelki Kolostor

Jelentkezési lap letöltése
 1. Napirend
6:00-7:00 Ülő meditáció/jóga nemes csendben
7:00-8:00 Reggeli
8:00-9:30 Reggeli chanting és ülőmeditáció
9:30-10:30 Járómeditáció/személyes interjúk ideje
10:30-11:30 Ülőmeditáció
11:30-12:30 Ebéd
12:30-13:30 Pihenő
13:30-14:30 Ülőmeditáció
14:30-15:30 Járómeditáció/személyes interjúk ideje
15:30-16:30 Ülőmeditáció
16:30-17:30 Dhamma talk
17:30-18:30 Ülőmeditáció
18:30-20:00 Esti chanting és meditáció
20:00-21:00 Megosztás
 1. Magyarázatok

Bevezetés:

Az elvonulás egész ideje alatt arra kérünk, hogy fegyelmezettségeddel segítsd tanítód és a szervezők munkáját, hogy mindenki a lehető legtöbbet tapasztalhassa, kaphassa ettől az elvonulástól. Az 5 nap alatt kérünk, hogy ne használj mobiltelefonodat és más elektronikus eszközt (tablet, laptop stb.). Ezeket érkezéskor le is lehet adni.

Nemes csend:

Kérjük a résztvevőket, hogy csak a legszükségesebb esetben beszéljenek, és csak a tanítóhoz vagy a segítőkhöz forduljanak esetleges kérdéseikkel, társaikat ne zavarják meg meditációs gyakorlatukban. Ez alól azok az esetek kivételt képeznek, amikor a nemes csend tartása alól a tanító a dhamma talk, vagy a személyes interjú alatt feloldja a résztvevőt. A beszéd ilyenkor is csak a tanítóval és nem a résztvevők között történik. A rólunk gondoskodók is tartják a csendet, kérjük őket is csak kivételes, szükséges esetben szólítsd meg.

Reggeli chanting:

Reggelente 15 percnyi páli szöveg recitálása közösen, melyhez szövegkönyvet kapnak a résztvevők érkezéskor. Ezeknek a szent szövegeknek a recitálása segíti a koncentráció mélyítését, és olyan áldott légkört teremtenek, amelyben a közösség, a sangha együttműködése is szorosabbá válik. A szövegek magyar fordításban is hozzáférhetők, hazavihető füzet vásárolható a helyszínen.

Ülőmeditációk:

Az elvonuláson 40-60 perces ülőmeditációkra lehet számítani. Az alaptechnikák bemutatására itt már nem kerül sor, ezeket a Pandita Meditációs Központban illetve a Therakadémián szervezett képzéseket lehet elsajátítani az elvonulást megelőzően.

Járó meditációk:

Az elvonuláson 40-60 perces járómeditációkra lehet számítani, amelyek a Mahasi-féle hagyományvonalban a koncentráció fejlesztésének és a belátásokhoz jutásnak fontos részét képezik. Általában ekkor zajlanak a személyes interjúk, illetve ekkor lehet intézni tisztálkodást, mosdóhasználatot, ivást. Kérünk, ügyelj arra, hogy a járómeditáció idejét legfeljebb 2/3-1/3 arányban használd fel a konkrét meditáció és az egyéb dolgok intézése között. Az alaptechnika bemutatására nem kerül sor.

Személyes interjúk:

Kérünk, hogy különös gonddal készülj fel a tanítóval való találkozásokra, és koncentrációddal, felkészültségeddel segítsd a folyamatot. Egy résztvevő kb. 10 perc figyelmet tud kapni, kérlek, segítsd az időkeretek tartását azzal, hogy nem használsz fel több időt, és így nem veszel el időt másoktól. A személyes interjúk elsődleges célja, hogy a tanítvány továbbfejlődését biztosítsa a lehető leggyakorlatiasabb módon olyan információkkal, amelyeket könyvekből nem lehet megszerezni.

Dhamma tanítások:

Ezek a tanítások a Buddha tanításainak, beszédeinek értelmezésén, elemzésén alapulnak.

Tudatos étkezés:

Minden étkezést tudatosan kövess nyomon, minden falatot 20-30-szor rágj meg, és figyeld meg közben a tapasztalataidat, milyen testi érzetek, érzések, gondolatok, múltbéli tapasztalatok, reakciók jönnek elő. A 8 fogadalom részeként csak naponta kétszer eszünk, reggel és délben. Egész nap kávé, tea, tisztított víz áll rendelkezésre. A jelentkezési lapon jelezd, ha valamilyen diétát folytatsz, vagy valamilyen ételallergiád van.

8 fogadalom:

Az elvonulás ideje alatt a 8 fogadalom tartását kérjük. Ezek:

 1. Tartózkodom az élet elvételétől.
 2. Tartózkodom az önként nem adott dolgok elvételétől.
 3. Tartózkodom a helytelen nemi magatartástól.
 4. Tartózkodom a helytelen beszédtől.
 5. Tartózkodom a tudatmódosító, nemtörődömséghez vezető anyagok és italok használatától.
 6. Tartózkodom a helytelen időben (délután) történő evéstől.
 7. Tartózkodom a szórakozás minden formájától (tánc, éneklés, zene), ékszerek viselésétől, parfüm és más kozmetikumok használatától.
 8. Tartózkodom a magas, vagy különlegesen kényelmes fekhelyen alvástól.

Ennek megerősítésére az első napon reggel fogadalomtétel lesz.

Jóga, testmozgás:

Reggel 6:00-tól 7:00-ig javasolt valamilyen testmozgást végezni, ha nincs saját gyakorlatod, kérj a tanítótól útmutatást. A környéken futási lehetőség van.

Pihenő:

Az egész napos fizikai igénybevétel miatt érdemes az ebéd utáni időt pihenéssel tölteni. Ha nagyon álmos, fáradt vagy, ezt az időt alvásra is használhatod.

Adomány:

A tanításért tetszőleges összegű adományt lehet adni az elvonulás végén. A dána a tökéletesedés (pāramitā) irányába mutat, a 10 tökéletesség egyike. Ennek jellemzője a feltétel nél

küli nagylelkűség, az adakozás és az elengedés gyakorlása. A buddhista gondolkodásmódban ez a fajta cselekedet tisztítja és átalakítja az adományozó tudatát. Az adakozás által gyakorolt nagylelkűség szerencsés újjászületéshez és gazdagsághoz vezet. A viszonzást nem váró adakozás nagyobb spirituális gazdagsághoz vezet és lecsökkenti a nyereségvágyat, amely a szenvedéshez vezeti az embert. Adományodat az alapítvány ingyenes programok megrendezésére fordítja, így minél szélesebb rétegek számára teszi lehetővé a közösséghez kapcsolódást. Az elvonulás ára az étkezés, és a szállás díját tartalmazza, a tanító ebből nem részesül.

Technikai információk:

A hely tömegközlekedéssel csak több átszállással érhető el. Érdemes telekocsikat szervezni, vagy a kolostor oda-vissza szállítási kapacitására bejelentkezni (8e Ft/fő oda-vissza, 8 személyes kisbusszal). Autóval a 103-mas kijáratnál kell kijönni a Budapestről Nyíregyháza felé tartó M3-mas autópályáról. A kijárattól Erdőtelek felé kell kanyarodni, és a faluba beérve a jobb oldalon lesz egy sárga közért, ahonnan végig jobbra kell tartani a Táncsics Mihály utcáig. Az utca cégén meglátod a területet. A telekocsik megszervezésében is igyekszünk segíteni.

Az 5 nap alatt egészséges tápláló vegetariánus ételeket fogunk enni, ha laktóz- vagy gluténérzékeny vagy nem gond, minden étel úgy van elkészítve, hogy ezek a hozzávalók pluszban jelennek meg az asztalon. Hozzáadott cukrot és adalékanyagokat semmi nem tartalmaz!

Az első napon 10 órakor bemutatkozással és fogadalomtétellel kezdjük a napot, kérlek jelenj meg pontosan, így a program kezdete előtt el tudod foglalni a szállásodat, tudsz inni egy teát (9 órától már kehet érkezni). Reggeli ezen a napon még nincsen. Az utolsó nap 16:00-ig vagyunk együtt.

A szállás 3-4 matracos szobákban történik, szép fürdőszobák és nagy meditációs helyiség áll rendelkezésre. Kérlek törölközőt és hálózsákot hozz magaddal (vagy teljes ágyneműt). Lepedőnk van! A kész házban kb. 10 fő tud aludni, a meditációs teremben sokan elférünk, de a jelenlétet a második ház elkészültéig 15 főben maximáljuk, tehát ennyien lehet összesen személyesen részt venni, a többi résztvevőnek online van lehetősége kapcsolódni.

Hoznivalók listája:

Törölköző, hálózsák, papucs, ruha 5 napra, mozgáshoz külön ruha, jegyzetfüzet.

Meditációs matrac, meditációs párnák és takarók rendelkezésre állnak, nem kell hozni!

A saját otthoni Buddhád kölcsön, a hozott Buddhákból építünk egy közös oltárt.

Ha van hely az autódban azt, ha szeretnél más autójába becsatlakozni akkor azt jelezd a czike.klara@pandita.hu e-mailcímen. Az elvonuláson fotók készülnek, azt is jelezd, ha nem szeretnél szerepelni rajtuk.

…………………………………………………………………….

Működésünk forrásai:

A kolostori munkálatok és a működtetés érdekében több forrásból is tápláljuk az elvonulók segítségével a szervezetet:

 • tagdíjak – a Nyitott Tudat Buddhista Közösség tagjainak hozzájárulása a közösség fenntartásához (ha elköteleződnél, bármikor fogadunk belépőket!)
 • egyházi 1% – szervezetünk a 2343 technikai számon nyilvántartott egyházi szervezet, így nekünk adhatod az 1%-od (a civilt is, ezt a működtető Egyesület a Társadalmi Tőke Fejlődéséért nevű szervezethez lehet címezni)
 • Therakadémia kurzusfolyam bevételei
 • Erdőtelken vásárolható termékek:
  • kézműves lekvárok, szörpök, bon-bonok amelyeket az alkalmazottak/önkéntesek állítanak elő (szerzetesek eledele saját márkanév alatt)
  • póló a szervezet logójával
  • csészék
  • ázsiai teák
  • meditációs könyvek (saját kiadványok)
  • meditációs párnák és matracok
 • pályázati források
 • adományokból származó pénzbevételek
 • önkéntesek idő- és szolgáltatásadományai

Hálásak vagyunk, ha a terület fenntartása érdekében bármelyik módon segíted a munkánkat! Sadhu, sadhu, sadhu!

……………………………………………………………………………

Pénzügyi tudnivalók, a jelentkezés menete:

 1. Jelentkezési lap kitöltése, visszaküldése.
 2. Az elvonulás önköltségi ára: 65,000 Ft (A helyedet 30,000 Ft előleg befizetésével tudod biztosnak tekinteni. Lemondás esetén a befizetett összeget nem tudjuk visszaadni, de későbbi elvonulásokba beszámítjuk, vagy rendelkezhetsz úgy, hogy felajánlod más, támogatásra szoruló gyakorlónak).
 3. Ha online szeretnél részt venni, akkor hozzájárulásként 30,000 Ft-ot kell fizetned.
 4. Az elvonulás teljes árát ki kell fizetni legkésőbb az elvonulás előtt egy hónappal (február 25-ig). Amennyiben ez nem történik meg, automatikusan törlődik a jelentkezésed a listáról.
 5. Az előleget és a hátralévő összeget is utalással tudod teljesíteni: 10300002-50900068-11003281 Czike Klára MKB Banknál vezetett egyéni vállalkozói számlájára. Az átutalásról előre küldök számlát, ezért a jelentkezéskor feltétlenül add meg a lakcímedet és az adóazonosítódat a jelentkezési lapon.
Jelentkezési lap letöltése
Sorry, this event is expired and no longer available.

Helyszín

 • Erdőtelki Kolostor
 • Táncsics Mihály u. 33.
 • Erdőtelek

Időpont részletei

 • 2022.03.25. 10:00   -   2022.03.29. 16:00
Megosztás
Naptárhoz adás

Title

Go to Top