A Nyitott Tudat Buddhista Közösséget 2017-ben hoztuk létre, a szervezet bejegyzése 2018. júniusában történt.

A szervezetet theravāda szerzetesek és magyarországi tanítványok alapították azzal a céllal, hogy kolostort alapítanak, és ezzel segítik a Dhamma magyarországi jelenlétét. A szervezeti működés a nem ártás, a tudásátadás, az együttérzés, az együttműködés, a tudatosság és a kölcsönös tisztelet értékei mentén zajlik.

A Legtiszteletreméltóbb Dr. Khammai Dhammasami

Tiszteletreméltó dr. Khammai Dhammasami

Alapító elnök

Tiszteletreméltó dr. Khammai Dhammasami szervezetünk elnöke Burmában (Mianmar), Shan Államban született, itt, Thaiföldön és Sri Lankán tanulta az Abhidhammát, tanult páliul és ismerte meg a meditációs technikákat is. 1996-ban költözött Angliába, és 2003-ban doktori tanulmányait befejezve megalapította az Oxford Buddha Viharát. Később visszatért gyerekkorának színhelyére, és létrehozta a Shan State Buddhist University magánegyetemet Taunggyiban. Számos egyetemi fejlesztés és szervezet vezető tisztségviselője, buddhista konferenciák szervezője és előadója, könyvek szerzője, szerkesztője, fordítója. Tanításai szerte a világon, Malajziában, Mianmarban, Németországban, Spanyolországban, Szerbiában, Szingapúrban, Thaiföldön az USÁ-ban és Magyarországon is népszerűek. A magyarországi kolostor az Oxford Buddha Vihara kolostorhálózat hatodik tagja.

Kisebb megszakításokkal 2006 óta tanít Magyarországon. 2018-ban szerzetesekkel és hazai tanítványokkal közösen létrehozta a Nyitott Tudat Buddhista Közösség elnevezésű szervezetet, és felhatalmazást adott egy kolostor és elvonulóközpont alapítására. Hívására számos külföldi tanítványa adományozott pénzt a terület megvásárlásához és a munkálatok megkezdéséhez, melyet a magyar tanítványok is kiegészítettek.

2013-tól folyamatosan elvonulásokon segítette a közösséget (2013 – Gyapa, 2014 – Máriahalom, 2015 – Királyrét-Szokolya, 2016-2019 – Piliscsév), összesen több száz tanítványnak nyújtva lehetőséget a Dhamma megismerésére és a meditációs gyakorlat mélyítésére.

Dr. Czike Klára

Elnök

A szervezetet Magyarországon dr. Czike Klára elnökhelyettes képviseli. Klára szociológusdoktor, buddhista tanítóként évek óta szervez képzéseket, elvonulásokat, meditációs eseményeket. Budapesten született, Tiszteletreméltó Dhammasami tanítványa. Számos civil szervezet vezetője és több könyve is megjelent. Évente több elvonulást is vezet, Mahasi Sayadaw, PaAuk Sayadaw és The-inn gu Sayadaw meditációs technikáit gyakorolja és tanítja.

Basa Ágnes

Basa Ágnes

Titkár

A szervezet titkára Basa Ágnes, Tiszteletreméltó Dhammasami tanítványa. Korábban tanárként dolgozott, ma elsősorban meditációs könyvek fordításával, lektorálásával foglalkozik, a Buddha a porszívóban című könyv egyik szerzője. Többféle meditációs technikát gyakorol, Budapesten él családjával.

Nathalie Francoeur

Elnökhelyettes

Nathalie Francoeur Kanadában született, 1995-ben költözött Magyarországra, azóta itt él a családjával. 2016 óta Tiszteletreméltó Dhammasami tanítványa. Alapítóként csatlakozott a Nyitott Tudat Buddhista Közösséghez, és elnökhelyettesként támogatja a szervezet tevékenységét. Jelenleg a Tan Kapuja Buddhista Főiskola alapképzésén vesz részt.

A szervezetnek jelenleg 24 aktív tagja van. Ha szeretnél hozzánk csatlakozni, a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével megteheted.

A szervezet operatív tevékenységei munkacsoportokban zajlanak. A munkacsoportokról bővebben itt tudsz tájékozódni: czike.klara@nyitott-tudat.hu